top of page

Utställningar

2022 visar museet världens kanske snabbaste ”Flakmoppe”!

Schasmopeden är försedd med Cadillacmotor en 8.2 liters V8 på 400 hk.

2021 visades utställningen ”ELVIS EN LEGEND”.  Bilen som var på plats var en Cadillac Fleetwood Brougham 1975.

Den är en av få bilar Elvis Presley ägt och kört privat.

Magirus Deutz W3-S1
Vattenslunga

Det här är stockholmspolisens vattenkanon från
1954. Den köptes in från Tyskland efter Berzeliikravallerna sommaren 1951. Då hade stora ungdomsgäng samlats i parken under flera kvällar.
Det blev stökigt och polisen blev trängda. Vid ett tillfälle slängdes en polisman i Nybroviken. Vattenkanonen rymmer 3,5 kubik vatten. Den har 6 spridarmunstycken i knähöjd och en kanon på taket med 15 kilos tryck Det är tillräckligt för att fälla en person. Strålen har en räckvidd på 50 meter. Besättningen var på tre man: en befälhavare, en förare
och en person som manövrerade kanonen. Spridarmunstyckena manövrerades inifrån av befälhavaren. Den fanns hos oss hela sommaren 2018 till och med september.

Motala Motormuseum visade under sommaren 2017 utställningen ”ELFORDON FRÅN FÖRR TILL NU”.

Utställningens äldsta elbil, en Baker Electric från 1908 visar att elbilen inte är en nyhet utan ett allvarligt försök att konkurera med bilar

utrustade med förbränningsmotor under början av 1900 talet. Elbilarna var populära bland kvinnor eftersom de var tysta, rena och luktfria. Vi visade även modernare elfordon för att visa att elen fortfarande är intressant som drivmedel.

Den sjunde maj 2016 invigde Motala Motormuseum utställningen ”BILAR KÄNDISAR ÅKT ELLER ÄGT”. För första gången utanför Stockholm visade vi bland annat en bepansrad Lincoln som köptes hit från USA för att
köra Nikita Chrusjtjov vid ett statsbesök 1964.

Endast Chrusjtjov har fått äran att köras i bilen eftersom den havererade efter besöket. Vi visar också en Cadillac från 1966 som skjutsat flera statschefer som till exempel Indira Gandhi. Bilarna lånades från Polismuseet i Stockholm.

Sommaren 2013 satsade Motala Motormuseum på en unik cykelutställning. Utställningen blev mycket välbesökt. Museet visade cyklar från 1860-tal till tidigt 1900–tal. Utställningen lockade en hel del nya besökare eftersom intresset för cykeln som transportsätt ökar hela tiden. 

Motala är även en cykelstad med Vätternrundan som lockar över 75 tusen besökare varje år. I utställningen hade vi flera intressanta cyklar som ”Benskakaren” från 1869, en träcykel med trampor på framhjulen. Vi hade även flera höghjulingar där den högsta har 54 tums hjuldiameter.

År 2014 satsade Motala Motormuseum på en stor utställning med RACE CARS Från rally till F1. 

Utställningen pågick till 30:e september med start den 15:e maj. Museet visade upp bilar som körts av kända förare från Sverige och andra länder. Utställningen blev en riktigt stor succé.

De namn som figurerade var Stig Blomqvist, Per Eklund, Collin McRae, Ronnie Petersson, Reine Wisell, Picko Troberg, Kenny Bräck, Lill-Lövis, Rickard Rydell, Jenson Button, mfl. Det fanns även en rallysimulator på plats där man kunde prova att köra en Volvo och känna sig som en riktig rallyförare.

 

Under sommaren 2012 visade vi upp världens första bil!

En trejulig Benz konstruerad av fabrikör Carl Benz 1885.

Provkörd på fabriksgården i Mannheim troligen i oktober 1885. Benz fick patent på sin trehjuling den 29 januari 1886. Vi tackar Mercedes Benz i Sverige AB för lånet.

Stor polisbilsutställning sommaren 2012! För första gången utanför Stockholm visade vi under sommaren 2012 flera av polisens egna fordon m.m. från förr! 

Utställningen var mycket uppskattad av våra gäster,

och bilarna är nu tillbaka på Polisens eget museum.

Vi tackar Polismyndigheten i Sverige för lånet.

bottom of page